Vine vara, bine-mi pare, de la Freon-auto am răcoare!

Sunt fericită posesoare de permis auto de vreo… opt ani?! wow, ce repede au trecut!! Am învățat să conduc pe drumuri de țară, pe câmp, pe lângă păduri și printre vaci pe-o Dacie veche cu mult înainte să fie cazul… când m-am urcat în străinezia instructorului, mai să-i vină rău săracu’. Mai mi-a și zis… clar știi să conduci Dacia :)) Eh, la vremea aia habar n-aveam eu de alte mașini, le știam, arătau mișto, mă minunam de câte au pe ele, dar deh… nu era în bugetul familiei. Chiar mi-a fost greu să cred că se poate mânui o mașină atât de ușor și nu de puține ori, am călcat accelerația mai mult decât ar fi fost cazul pentru că era… atât de ușor s-o fac. Cum ziua mea e vara… școala de șoferi am făcut-o pe-o caniculă îngrozitoare… mașina instructorului era nou-nouță și să nu mai zic că avea și tot interiorul din piele, nici nu vă închipuiți ce coșmar era. Noroc cu aerul condiționat! Eu, pe Dacia mea de-acasă, nici nu visam la așa ceva – geamurile deschise erau soluția mea și mai mereu se găsea cineva să se plângă de curent, măsele și urechi.

Dar ce-a fost, a fost. Amintiri frumoase doar și mândria că sunt mai capabilă să conduc o Dacie și-n ziua de azi :)) că doar mai pun piciorul în papucul din curte și n-am avut niciun incident în atâția ani și doar o oprire de către poliție… care nu se pune că săracu’ cred că s-a pierdut cu firea că mi-a cerut doar buletinul că nu-i venea să creadă că am peste 18 ani :))

Am fost printre generațiile care au dat mecanică și chiar și protecția mediului înconjurător la examenul de permis… nici nu știu ce se-o mai da acum :-s și mi-aduc aminte că învățam și-i boscorodeam… nu înțelegeam defel anumite întrebări tâmpite când oricum la mașinile din ziua de azi, nu prea ai ce să le faci în afară de a le lua de mânuță și a le posta în curtea unui service sau de a suna mecanicul dacă te-a lăsat cu buza umflată în mijlocul drumului. Măcar de te-ar fi învățat cum să schimbi o pană, cred că era mai de folos pentru domnițele aflate la ananghie!

freon-auto-11

Cam așa mi s-a întâmplat și zilele trecute când duhnea în mașină și nu știam de la ce-o fi… Fac destul de des drumul oraș-țară, săptămânal chiar. Nu e încă vreme de deschis geamul, dar când stai încorsetat într-un spațiu atât de mic, e inevitabil să n-ai nevoie de aer. Aș zice aer proaspăt, dar știm cu toții că aerul condiționat auto nu e soluția ideală. Și nu doar cel auto, ci AC-ul în general. Dar când nu e vorba doar de confortul tău, trebuie să faci și compromisuri, mai ales când celălalt pasager e ghemul alb de blană leșinat de căldură. Iarna nu pot da drumul prea tare la căldură și trebuie să mă asigur că are măcar o „guriță” din aceea de aerisire deschisă în dreptul lui, iar vara, dacă ar putea, ar sta numai pe geam cocoțat.

După un drum de 30 de minute ca din iad, am ajuns la țară trântind și bufnind, spunându-i lu’ tata că trebuie să găsim o soluție, să dăm mașina, să găsim o spălătorie mai bună, orice, dar eu nu o mai pot folosi. Se uită la mine și mă întreabă râzând dacă nu cumva Puff mi-a dat vreo „trăznaie”. Îi zic că nu, că totul a început de când am dat drumul la aerul condiționat.

„Ei bine, în cazul ăsta, trebuie s-o duci la service.”

La service?! Oh, cât urăsc asta! O să dureze o grămadă, or să spună că sunt ocupați, o să mi-o țină zile în șir și la sfârșit o să le plătesc o căruță de bani pentru nimic! Ce bine era când puteam să legăm motorul cu sârme și să meargă, când mergea și-n mai uține pistoane, bujii sau ce-o mai fi pe acolo și nici nu era mare problemă dacă o auzeai că scârțâie și tușește și se îneacă 😀

„Dar ce are…?!”, întreb totuși nedumerită.

„Păi ai mai dus mașina la igienizat la service?!”

„Ce să caute la service la igienizat?! La spălătorie merg cu ea… când n-are mama timp s-o spele, știi bine asta. Mi-o face… boboc! Și ep afară și pe dinăuntru!”

Iar se pune pe râs!

„Eheee… habar n-aveți voi de nimic! Mirosul ăla neplăcut vine de la instalația de aer condiționat. Și dacă habar n-ai avut de chestia asta, e clar că n-a mai fost dusă de când ți-am lăsat-o ție definitiv… de acum 3 ani. Operațiunea de igienizare a aerului condiționat se face anual sau hai, dacă ești un pic mai leneș, te poți duce și la vreo 2 ani distanță… dar 3 ani?! Cred și eu că miroase neplăcut… bacteriile și mucegaiul ce se dezvoltă din cauza umezelii în instalația de aer condiționat a autoturismului sunt de vină.

Sistemul de climatizare auto se curăță prin introducerea în instalație a unui agent special de tip aerosol care călătorește de-a lungul sistemului de aer condiționat al mașinii și produce igienizarea instalației și eliminarea mirosurilor neplăcute. Procesul de recirculare a agentului aerosol va curăța toate componentele sistemului de climatizare, începând cu vaporizatorul și filtrele și terminând cu igienizarea conductelor și a gurilor de ventilație din interiorul habitaclului.”

freon-auto-5freon-auto-6freon-auto-8freon-auto-1

„Mda… m-ai pierdut pe drum.”

„Uite cum facem… Ultima dată, eu am apelat la cei de la http://www.freon-auto.com, îți dau numărul lor de telefon și-i suni și tu pentru o programare. Nu durează mult, într-o jumătate de oră – o oră sigur scapi. Când mai ai drum prin București, să treci pe la ei să-ți pună totul la punct. Pun pariu că nici nu te-ai sinchisit să faci o încărcare a freonului.”

„Ăăăă, mda… nu mai zic nimic.”

„Emma, încă nu s-au inventat mașinile care să-ți ofere și tot să-ți ofere fără ca tu să nu-i dai nimic în schimb! Nu ți se pare că ești un pic cam iresponsabilă?!”

„Hai, tată, mai scutește-mă că nu e chiar așa! E un amărât de aer condiționat!”

„Un amărât de aer condiționat care în loc să vă ofere un aer curat, aduce numai substanțe nocive pe care tu și Puff le inspirați continuu!”

Da… și cam asta fuse tărășenia cum la 26 de ani încă mi-o „iau” verbal de la tata, lecții de (i)responsabilitate și îngrijirea mașinii. Mi s-a dus tot cheful de relaxare la țară, bineînțeles așa că două ore mai târziu, când pornesc din nou la drum, îi sun pe cei de la Freon Auto București și stabilesc să mă duc la ei luni. Au și oferte acum, în luna martie: igienizarea mașinii 49 de lei în loc de 79, iar prețul încărcării cu freon auto e 95 de lei față de 129. Hai că n-or să-mi facă gaură în buget și sper că o să-mi fie învățătură de minte pentru data viitoare… Nu de alta, dar n-aș vrea să ajung la 30 de ani și să mă ia tata din nou la rost. Plus… am mai învățat și eu câte una, câte alta. Sunt curioasă… dacă îi spun Marei… ea o știe ce e ăla freon auto și cu ce se mănâncă?! Râd în sinea mea că acum pot să fac pe isteața, luând pe altcineva peste picior. Nu sunt mândră de mine, dar măcar reușesc să mă simt mai bine, pentru moment.

Nu uitați, dacă ești din București, cei de la Freon Auto, pot veni și la domiciliul dvs.!

EmM

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.

Reclame
Acest articol a fost publicat în SuperBlog și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vine vara, bine-mi pare, de la Freon-auto am răcoare!

  1. Este necesara o igienizare a masinii. Uite o firma faina!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: SuperBlog | Proba 8. Freon auto pentru o mașină cool!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s