Recenzie: „Dash, Lily și Cartea Provocărilor” – Rachel Cohn & David Levithan

N-am mai scris de ceva timp o recenzie pentru că am avut o mulțime de alte tipuri de postări prioritare, dar revin în forță cu recenzia ultimului roman citit în 2015!

dash, lily si cartea provocarilor

Auzisem multe despre acest roman, iar coperta trebuie să recunoașteți și voi că e foarte atractivă! Voi ați fi reușit să-i rezistați?! De asemenea, după succesul despre care am auzit că are parte acest „cuplu” de scriitori, mi-am spus că trebuie să citesc măcar una dintre cărțile scrise în colaborare.

SINOPSIS: Ce ai face dacă ai găsi o carte ce te-ar provoca la un joc de-a v-aţi ascunselea cu indicii? Ai accepta provocarea sau ai pune cartea înapoi în raft?

Lily a lăsat în raftul librăriei preferate din New York un jurnal plin de provocări, care aşteaptă să fie găsit de băiatul potrivi. Acesta este Dash, un adolescent în vârstă de 17 ani, pasionat de cărţi şi cu o repulsie nemărginită faţă de tot ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului. El acceptă regulile jocului fetei. Dar sunt ei făcuţi unul pentru celălalt? Deşi par a se potrivi perfect în ceea ce priveşte exprimarea în scris, întâlnirile lor nu sunt lipsite de surprize şi le pun în pericol relaţia încă dinainte ca aceasta să se înfiripe.”

Rachel Cohn şi David Levithan au scris o poveste de dragoste care îi va face pe tineri să scotocească prin rafturile librăriilor, căutând şi tânjind după o iubire (şi un jurnal) care să fie numai a lor.

„Cititorii vor fi încântaţi de limbajul spumos şi de răsturnările amuzante de situaţie.” Publishers Weekly

„Simţeam nevoia să-i absorb numele, în timp ce clătitele absorbeau untul şi siropul. Abia dacă-mi mai aminteam cum arăta; imaginea lui era înconjurată de o pâclă de culoarea şampaniei, dulceagă şi difuză, neclară. Îmi aminteam că era mai degrabă înalt, cu părul bine tuns şi proaspăt pieptănat, că purta blugi şi o jachetă marinărească de lână, posibil de epocă, şi că mirosea a băiat, dar la modul plăcut, nu la cel scârbos.
Şi mai avea şi cei mai albaştri ochi din lume, şi gene lungi, negre, aproape ca ale unei fete.”

Rachel Cohn şi David Levithan au scris împreună trei cărţi. Prima, Playlist pentru Nick şi Norah (Editura Trei, 2014) a fost ecranizată, cu Michael Cera şi Kat Dennings în rolurile principale. A doua, Naomi & Ely’s No Kiss List a fost desemnată New York Public Library Book for Teen Age.

Pentru a treia carte a lor, Dash, Lily şi Cartea Provocărilor, David a scris capitolele lui Dash, iar Rachel le-a scris pe cele ale lui Lily. Deşi nu au folosit un jurnal pentru a-şi arăta unul altuia însemnările, şi-au trimis nenumărate e-mailuri, fără să planifice nimic înainte.

Printre cărţile lui Rachel Cohn, se numără Gingerbread, ShrimpCupcake, You Know Where to Find Me şi Very LeFreak.

David Levithan este foarte cunoscut datorită cărţilor sale pentru adolescenţi: Boy Meets Boy, recompensat cu Lambda Literary Award, The Realm of Possibility, Are We There Yet?, Live is the Higher Law, Will Grayson, Will Grayson (scris împreună cu John Green şi publicat la Editura TREI).

La Editura TREI, de acelaşi autor, a apărut Zi după zi.

PĂREREA MEA: V-am spus mai sus câteva dintre motivele pentru care mi-am dorit foarte mult să citesc acest roman și concluzia… înainte de a dezbate subiectul… i-am oferit 3 steluțe pe Goodreads, poate un pic spre 3.5.

Am citit romanul exact în perioada sărbătorilor de iarnă și a fost o lectură perfectă pentru acea perioadă. Nu m-a impresionat într-un mod extrem, nu a fost genul de roman pe care să nu reușesc să-l las din mână până nu-l voi termina (chiar am reușit să mă desprind de el pentru a mă bucura și de Crăciun și vizitele aferente :D).

„Dash, Lily și Cartea Provocărilor” este un roman perfect pentru adolescenți.

Romanul este scris din ambele POV-uri, bucurându-ne astfel de gândurile ambelor personaje.

“You think fairy tales are only for girls? Here’s a hint – ask yourself who wrote them. I assure you, it wasn’t just the women. It’s the great male fantasy – all it takes is one dance to know that she’s the one. All it takes is the sound of her song from the tower, or a look at her sleeping face. And right away you know – this is the girl in your head, sleeping or dancing or singing in front of you. Yes, girls want their princes, but boys want their princesses just as much. And they don’t want a very long courtships. They want to know immediately.”

Adolescenții, Lily și Dash sunt total diferiți, singurul lucru pe care îl au în comun, probabil și cel mai important, este reprezentat de iubirea de cărți. Dacă Lily adora Crăciunul, aglomerația, zumzetul vesel al colindelor și goana după cadouri, Dash este total opusul ei, preferând liniștea casei sau doar compania prietenilor fără toate acele lucruri specifice sărbătorilor, eventual s-ar putea să facă o excepție pentru prăjiturile preparate în spiritul Crăciunului. Diferențele acestea provin, probabil, și din mediul în care sunt crescuți – dacă Lily are o familie numeroasă, cu relații puternice între ei, Dash are părinții divorțați, iar aceștia nu și-au mai vorbit de ani de zile fapt ce îi este de folos lui Dash când îi păcălește, spunându-i fiecăruia dintre părinți că va petrece Crăciunul la celălalt, reușind astfel să rămână singur în New York de sărbători, fără bătăi de cap din cauza familiei. Dar…. de data aceasta și Lily rămâne acasă doar cu fratele său, Langston, părinții plecând în Fiji pentru sărbătorirea aniversării căsătoriei.

Dacă Lily este la începutul poveștii o domnișorică de 16 ani optimistă, visătoare, timidă, efervescentă, pe parcurs asistăm la transformarea acesteia într-un personaj îndrăzneț, mai puternic și mai deschis. Dash este oposul acesteia și deși este direct, sigur pe el, răceala și singurătatea din urma divorțului părinților săi și-au pus amprenta asupra lui.

“I wanted to talk to someone. But who? It’s moments like this, when you need someone the most, that your world seems smallest.”

Așa cum am mai spus, amândoi tinerii sunt pasionați de lectură, amândoi având același loc preferat în New York – librăria Strand așa că bineînțeles că acesta va fi locul în care va începe acțiunea romanului și într-o anumită măsură, locul în care se va definitiva povestea celor doi.

Ideea caietului roșu aparține fratelui lui Lily, care spune că reprezintă o modalitate inedită de a-și face prieteni noi. Astfel, Lily va lăsa în rafturile librăriei un jurnal plin de provocări, ce va aștepta să fie găsit de băiatul potrivit. Dash este intrigat de prezența ciudată de pe raft, scoate caietul și curios după ce citește regulile jocului, hotărăște să meargă mai departe și continuă jocul.

“You want meaning? Well, the meanings are out there. We’re just so damn good at reading them wrong.”

Astfel, Cartea Provocărilor circulă de la unul la celălalt, purtând mesajele celor doi prin diverși complici – rude, dar şi prieteni, fiind lăsat și recuperat din cele mai ciudate locuri și clădiri. Închipuiți-vă magazinul Macy (sunt sigură că ați văzut destule filme americane de Crăciun ca să știți nebunia care e) și închipuiți-vi-l pe Dash căutând disperat nu știu ce pereche de mănuși în care fusese lăsat caietul sau pe Dash – un puști de 17 ani – stând la coadă pentru a se așeza pe genunchii lui Moș Crăciun.

Jurnalul, cu mesajele lui, începe să devină un fel de drog pentru cei doi adolescenți, un loc în care fiecare își exprimă gândurile și trăirile, încercând totodată să-şi formeze o opinie privind personalitatea celuilalt.

„Eu cred că putem descoperi adevărurile care sălăşluiesc în spatele cuvintelor.”

Dar oare sunt ei făcuţi unul pentru celălalt? Prieteni sau viitori iubiți?! Deşi par a se potrivi perfect în ceea ce priveşte exprimarea în scris, întâlnirile lor nu sunt lipsite de surprize şi le pun în pericol relaţia încă dinainte ca aceasta să se înfiripe.

Eu, una, vă spun sincer că mi-am pus tot timpul întrebarea dacă aceștia vor sfârși prin a deveni iubiți sau doar prieteni. 😀

„Dacă Lily voia să creadă că acolo, undeva, era cineva doar pentru ea, eu unul voiam să cred că puteam fi aici doar pentru mine”.

„Dash, Lily și Cartea Provocărilor” este o lectură ușoară, plăcută, care te învață foarte multe lucruri despre importanța cunoașterii – a ta, dar și a celorlalți din jurul vostru și despre depășirea diferențelor de personalitate pentru crearea unei frumoase relații. Acțiunea nu are dinamism, cel puțin așa mi-a lăsat mie impresia, chiar dacă propriu-zis, asistăm la un fel de căutare de comori, în care premiul este, bineînțeles, jurnalul roșu. Dar… per total, romanul este o frumoasă poveste numai bună de citit în miez de iarnă, înconjurați de mireasma acesteia și de un ceai cald.

„-Să pornim aşa, fără ţintă, şi să vedem ce se întâmplă, a zis Dash.”

EmM

Romanul „Dash, Lily și Cartea Provocărilor” – Rachel Cohn & David Levithan a fost oferit spre recenzare de Târgul Cărții. Pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile librăriei/anticariatului online Târgul Cărții, vă invităm să urmăriți site-ul acesteia, http://www.targulcartii.ro/, precum și pagina de Facebook!

PS: Autorii au anunțat că în 2016 vor scrie o continuare a poveștii (o idee excelentă, dacă vreți să știți părerea mea) care se va numi „The Twelve Days of Dash and Lily”!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Recenzie: „Dash, Lily și Cartea Provocărilor” – Rachel Cohn & David Levithan

 1. Adrian Ivan zice:

  Frumoasa recenzie. O am acasa si abia asteapta sa fie citita. Acum ca am vazut si recenzia ta sper sa ma apuc cat mai curand. Mult spor la citit in continuare si numai bine 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 2. Nu am citit cartea, dar imi place recenzia!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Geo zice:

  Frumoasa recenzia! Cartea o am si eu pe lista de lecturi!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s