Moș Nicolae, bine ai (re)venit!! Legenda Sfântului blajin și darnic!

Bine v-am (re)găsit, suflete frumoase! Zi de mare sărbătoare este astăzi!

MOS-NICOLAE

Eu, vă sfătuiesc așa: „Nu vă supărați dacă facebook-ul se umple cu fotografii cu ghetuțe pline, iar ale voastre stau la ușă goale… important e să vă fie sufletele pline de liniște și iubire, important e că sunteți sănătoși și voioși!”

La mulți ani celor ce poartă numele acestui sfânt blajin și darnic!! Multă sănătate, fericire și îndeplinirea tuturor dorințelor!! Să aveți o zi frumoasă și însorită!

sf_nicolae_art_holding_com_43426700

Sunt prea mare acum ca să mai cred în moși ce-ți pun cadouri sub brad sau la ușă în cizme… dar am făcut-o, pentru mult timp, poate mai mult decât alți copii… pentru că moșii mei au fost buni, dom’le 😀 Mi-aduc și acum aminte, cu drag, cum în noaptea de 5 decembrie îmi spălam ghetuțele, le aranjam frumos la intrare și îi scriam scrisoare moșului. Ba îi lăsam și carnetul de note să vadă cât de sârguincioasă am fost. Adormeam cu greu pentru că mereu vroiam să-l pândesc… și cum somnul mă răpunea până la urmă… pe 6 mă trezeam în zbor, cu noaptea în cap și fugeam la ușă. La mine, Moș Nicolae venea mereu cu dulciuri, fructe – portocalele și acum poartă pentru mine aroma moșului – erau cele dintâi portocale cu adevărat gustoase, dar și mici cadouri – casete audio cu povești, cărți, jocuri de inteligență. Mi-aduc aminte într-un an că am primit casete din acelea de joc Terminator și mi-a zis în scrisoare că e așa – un „avans” de la Moș Crăciun :)) Și da, ați auzit bine, îmi răspundea și la scrisori :)) Partea cea mai faină a dimineții de 6 era când ai mei descopereau că au nuielușe în cizme… ce mai râdeam de ei 😀

Copilărie, dulce copilărie! Ce frumos mai era pe vremea ta!

A venit moșul și anul acesta… nu în cizme, însă… acelea sunt la ușă încă cu dâra aceea de noroi de când am călcat în băltoacă deunăzi… Scrisoare nu i-am mai scris…e posibil să-i fi lăsat un mesaj pe whatsapp sau chiar să-i fi trimis un email, acum ceva luni… Portocale ca acelea nu mai sunt… iar la dulciuri am acces mereu acum… Carnet… s-a dus de mult… nu mai am ce arăta moșului… Nu mai e Moșu’ ce era…!

Azi… nu mai sunt obiceiurile la fel… copiii află de mult prea devreme cine sunt adevărații moși, ba chiar își cumpără singuri din rafturi cadourile, iar acestea sunt parcă din ce în ce mai scumpe și mai mari… Nu mai e același spirit de dinainte… Mi-aș dori să-mi pot crește viitorii copii în același mediu cum am fost eu crescută, dar știu că voi pierde lupta în favoarea tehnologiei și evoluției. C’est la vie! 😦

Dar voi știți cine este de fapt Moș Nicolae?! Cum s-a născut legenda lui?! Cine a fost acel Sfânt Nicolae?!

S-a născut în Asia Mică și potrivit legendei, Moş Nicolae este protectorul copiilor. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. Oraşul este situat tot în Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei.

După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. În anul 325 el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.

Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El le-a lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Nicolae a venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor. O altă legendă spune că într-o zi el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtună puternică, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu şi atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflaţi pe corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor.

Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din Bari, Italia, unde a fost îngropat după moartea sa, în anul 343.

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae

Le Père Fouettard în Franţa, Sfântul Nicolae este însoţit de un personaj pe care oamenii din Metz îl dispreţuiesc. Până în 1552, Moş Nicolae venea singur pe 6 decembrie şi aducea jocuri şi dulciuri copiilor cuminţi, dar şi celor mai puţin cuminţi. În anul acela, Împăratul Carol al V-lea a asediat oraşul Metz. Messienii au fost nevoiţi să ceară ajutor regelui Franţei pentru a face faţă asediului care a ţinut, cu toate acestea, până în ianuarie 1553. Breasla tăbăcarilor a inventat chiar în timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i îmbărbăta pe locuitorii din Metz. Personajul îl reprezenta pe Carol al V-lea şi purta cu el un bici cu care încerca să pedepsească tinerii şi tinerele, alergându-i pe străzi. Anul următor, pentru a se bucura de libertate, breasla a reînnoit ideea acestui personaj urât, dezagreabil. Trecerea lui prin oraş coincide oarecum cu aceea a Sfântului Nicolae.

Anii au trecut şi, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfântul Nicolae să aducă dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea să apară pedepsind copiii neascultători cu nuieluşa usturătoare. Oameni paşnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea şi l-au botezat Père Fouettard (moşul care vine cu biciul) pe cel care-l însoţea pe Moş Nicolae, preferatul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a răspândit puţin câte puţin spre Nord şi astfel Père Fouettard a fost acceptat în Germania, Olanda, Belgia, rezolvând uneori problemele educative ale unor părinţi, prin apariţia sa, care speria copiii neascultători. Ideea nuieluşei care pedepseşte a ajuns până pe meleagurile noastre.

Moș Nicolae în lume

La noi, de Moș Nicolae, copiii cuminți primesc, pe lângă dulciuri și jucării, o legătură de nuielușe frumos colorate, iar cei mai puțin cuminți primesc o nuielușă adevarată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.

Sfântul Nicolae și aghiotantul său.

Ideea de moș care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi. Deși în creștinism s-au pierdut aceste povești, în conștiința oamenilor ele au ramas prin existența unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae și Moș Crăciun.

La creștinii din Republica Ghana, moșul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă.

În districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din talăngi. Dupa ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârșite.

Și în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate și un băț în mână, în timp ce aghiotantul este o ființă înspăimântătoare.

În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că aceasta va fi mâncata de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.

În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie.

Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înțelepți la Bethleem când aceștia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana își petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

În popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barbă albă, iar în această zi, Moșul își scutură barba, deci trebuie să ningă. Astfel, se spune că „A întinerit Sf. Nicolae!”. De regulă, de ziua lui, apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna.

În ziua de Sf. Nicolae, începe ziua să se mărească. „La Sf. Nicolae, se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n găoace”, zice poporul.

De ziua lui, se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.

Voi ce vă doriți în această sfântă zi?!

EmM

Nu uitați săvă încrieți la concursul de aici!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Home și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Moș Nicolae, bine ai (re)venit!! Legenda Sfântului blajin și darnic!

  1. Am vrut sa scriu si eu despre Mos Nicolae, dar ai scris tu prea frumos, asa ca am republicat. Pentru aia e butonul acolo, nu?

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s